Grazers willen best inschikken

maashorstgrazerDankzij de inzet van grote grazers (waaronder de beruchte wisent) zijn er in de Maashorst voldoende open plekken om een ‘grootschalig evenemententerrein‘ in te richten. Het gaat immers om maar vier evenementen per jaar. Uit een representatieve enquete blijkt dat niet alleen de grote, maar ook de wat kleinere grazers daarvoor best een beetje willen inschikken

Eén gedachte over “Grazers willen best inschikken”

  1. Hoewel veel Spanjaarden er al jaren om bekend stonden dat het dierenwelzijn hen niet erg aan het hart ligt hoop ik dat ze die wisenten zullen accepteren! nou mag het overbrengen van die dieren inderdaad veel geld kosten maar wat hebben talloze allochtoonse “gelukszoekers” de autochtoonse Nederlanders eigenlijk niet gekost?
    Sommigen onder hen zijn in ons land véél schadelijker voor hun medemensen dan een kudde uitdijende wisenten! Daar komt bij dat de wisent het grootste Europese zoogdier is en in de 20ste eeuw bijna was uitgestorven al wisten ze die weer in Polen (die tegenwoordig ook geen zeldzaamheid meer zijn in Nederland) opnieuw uit te zetten in het oerbos van Bialowieza.
    Nou is het zeker géén goed idee om dieren van een kwetsbare soort in één gebied te houden omdat een natuurramp, een besemttelijke epidemie, oorlogen of een grote brand de populatie zo kan wegvagen. Door de wisent weer in allerlei gebieden in Europa uit te zetten blijft hij behouden en is een verrijking voor de natuur aldaar.
    De wisent zorgt namelijk voor een gezonde bosgrond, hij brengt plantenzaden in zijn vacht over naar nieuwe gebieden en creëert uitwisselende landschappen. Als er daar in Spanje nog een troep wolven erbij komen houden die de wisenten wel in toom hoewel zoiets ook evenveel stress kan veroorzaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s